İçerik:
Boya nedir?
Boya, yapıların genel görünümünü iyileştirdiğinden renovasyon projelerinde sıkça başvurulan bir unsurdur. Her bir uygulama için en iyi ürünün seçilmesinde, boya türlerinin performans özelliklerini bilmek önemlidir.
Boyama normal olarak aşağıdaki nedenlerle yapılır:
Yüzeyleri böceklerden, yağmurdan, güneş radyasyonundan ve diğer dış etkenlerden korur
Daha basit bakım: İyi boyanmış yüzeyleri temiz ve güvenli tutmak daha kolaydır
Bir yüzeyin görsel çekiciliğini arttırma
Su geçirmezlik
Yüzey dayanıklılığını artırma
Belirli bir uygulama için boya türü seçilmeden önce, bunun fiziksel özellikleri dikkate alınmalıdır. İyi bir boya aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:
Uygulama kolaylığı
Makul kuruma süresi
Çatlamadan ince bir film oluşturma
Sert ve dayanıklı bir kaplama oluşturma
Hava koşullarına dayanım
Sağlığa zararlı değildir
Boya Türleri nelerdir?
Yağlı Boya nedir?
Yağlı boyalar, baz olarak beyaz kurşun kullanır ve üç kat halinde uygulanır: astar, astar ve son kat. Yağlı boya ürünleri, dayanıklı ve uygun fiyatlı olmanın yanı sıra mat ve parlak yüzeyler elde edebilir. Kolay uygulanabilmeleri ile öne çıkan boyalı yüzeylerin temizliği kolaydır. Yağlı boya, duvar, kapı, pencere ve metal yapılarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yağlı boya nemli ortamlar için uygun değildir ve tamamen kuruması zaman alır. Ayrıca yağlı boya uygulamadan önce keten tohumu yağı ve pigmentler ilave edilmelidir.
Emaye Boya
Bu boya türü, verniğe kurşun ya da çinko eklenerek üretilir. Pigmentler de eklenerek çok çeşitli renkler elde edilir. Mine boyaları, kolayca temizlenen sert ve parlak kaplamalar oluşturur. Su geçirmezliği ve kimyasallara dayanıklılığı, iyi kapsam ve renk koruma özellikleriyle öne çıkmaktadır.
Emaye boyasının bazı yaygın kullanımları şunlardır:
İç ve dış duvarlar
Ahşap süsleme, kapı ve döşemeler
Pencereler
Hasır, kargir, beton, alçı, cam ve metal gibi yüzeyler.
Emaye boyada başlıca kısıtlamalar yavaş kuruma ve uygulama öncesinde titanyum kaplama gerektirmesidir.
Emülsiyon Boyası
Emülsiyon boyaları, yapıştırıcı malzeme olarak polivinil asetat ve polistiren kullanır ve kobalt ve manganez gibi kurutucular içerir. Bunlar su veya yağ bazlı olabilir ve istenilen rengi elde etmek için pigmentler kullanılır. Hızlı kuruma ve sertleşme ile karakterize edilen emülsiyon boyalarının yüzeyleri suyla kolayca temizlenebilir. Uygulandıktan sonra emaye boyalar dayanıklılık, iyi renk koruma ve alkaliye dayanım sağlar.
Emülsiyon boyalar, iç mekân duvarları, tavanlar ve duvar işleri için yaygın olarak kullanılır. Ahşap işleri için bazı özel emülsiyon boyaları kullanılabilir.
Çimento Boyası
Çimento boyası, boya tutarlılığı sağlamak amacıyla suyla karıştırılmış toz halde mevcuttur. Baz malzemesi beyaz veya renkli çimento olup, pigmentler, hızlandırıcılar ve diğer katkı maddeleri içerebilir. Çimento boyası sağlam ve su geçirmez özellikte olup, kaba iç ve dış yüzeylerde yaygın olarak kullanılır.
Çimento boyasının genelde 24 saat olmak üzere uzun bir kuruma süresi olduğunu düşünün. Nem sorunlarını önlemek için iki kat halinde de uygulanmalıdır.
Bitümlü Boya
Bu boya türü, çözünmüş asfalt veya katrandan yapılır ve bu da ona karakteristik bir siyah renk verir. Su geçirmez ve alkali maddelere karşı dayanıklıdır, ancak bozulduğu ve güneşe maruz kalacağı uygulamalar için uygun değildir.
Bitümlü boya özellikle sualtı demirlerinde, beton temellerde, ahşap yüzeylerde ve demir borularda kullanılır. Ayrıca metale uygulandığında paslanma direnci sağlar.
Alüminyum boya
Bu boya türü, alüminyum partiküllerin yağ cilasıyla karıştırılmasıyla elde edilir. Korozyona, elektriğe ve hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Alüminyum boya metal ve ahşap için yaygın olarak kullanılmaktadır. Gaz tankları, petrol tankları, su boruları ve radyatörler bazı spesifik uygulamalardır.
Korozyon Önleyici Boya
Korozyon önleyici boya, isminden de anlaşılacağı üzere kimyasal direnciyle karakterize edilir. Keten tohumu yağı, çinko krom ve ince kumdan üretilmiştir. Siyah renkli korozyona karşı dayanıklı ve ekonomik bir boya. Normalde metalik yüzeylerde ve borularda kullanılır.
Sentetik Kauçuk Boya
Bu boya, çözünmüş sentetik reçinelerden yapılmıştır ve pigmentleri de içerebilir. Makul bir maliyeti vardır ve temel faydaları kimyasal direnç, hızlı kuruma ve hava koşullarına dayanıklılıktır. Beton yüzeylerde genellikle sentetik kauçuk boya kullanılır, buna taze beton da dahildir.
Selüloz boya
Selüloz boya; selüloit levhalar, amil asetat ve fotoğrafçılık filmlerinden üretilir. Yapışkanlığın geliştirilmesine yardımcı olan hint yağı eklenebilir ve boya kuruyunca yüzeyler kolayca temizlenip yıkanabilir. Çabuk kuruma, pürüzsüz apre ve sertliği ile öne çıkan bu boya türü, su, duman ve asitlere karşı da dayanıklıdır. Selüloz boya, sahip olduğu özellikler sayesinde araba ve uçaklarda sıkça tercih edilmektedir. Selüloz boyanın en büyük dezavantajı fiyatının yüksek olmasıdır.
Plastik Boya
Suyun ince olarak kullanıldığı bu boyada farklı renk seçenekleri de mevcut. Çok hızlı kurur ve geniş kapsam sunar. Aşağıda bazı yaygın uygulamalar verilmiştir:
Oditoryumlar, showroom'lar, teşhir odaları vb. duvarlar ve tavanlar ,levhalar, döşemeler
Silikat Boya
Silikat boya, silika ve reçineli maddelerin karışımından elde edilir. İyi yapışma, sertlik, ısıya dayanıklılık ve metallerle kimyasal açıdan reaksiyona girmeme gibi özellikleri performans açısından yararlıdır. Bu boya türü, metal yapılarda yaygın olarak kullanılır.
Kazein Boya
Bu boya kazeinden yapılır ve beyaz pigmentlerle karıştırılır. Toz ve macun formunda mevcuttur ve pigmentler eklenebilir. Kazein boyası duvar, tavan ve ahşap boyalarında yaygın olarak kullanılır.
Sonuç
Yukarıda da belirtildiği gibi, birçok farklı boya türü vardır ve bunların uygulamaları birbirinden çok farklıdır. İnşaatta boya kullanmanın sebepleri arasında görsel çekicilik, yüzey dayanıklılığı, kimyasal koruma ve zararlı koruması yer alır. Her boya türü, özel uygulamalar için tasarlanmıştır. Yeterli boya seçimi, proje maliyetlerini düşürürken performansı da artırabilir.
Boya yapmak binalar için genelde estetik bir iyileştirme olarak görülse de pek çok teknik avantajı da beraberinde getiriyor. Kimyasal koruma ve kolay bakım bu adımlardan bazılarıdır.
Boya Hesaplama Aracı
Websitemizdeki araçlardan Boya hesaplama aracını kullanarak ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
Comments