Lojistik maliyetler, belirli bir şirketin lojistik faaliyetleri ile ilgili tüm masraflardır. Yani paket, nakliye ve depolama masrafları. Ancak karar alma sürecindeki planlama eksikliği çoğu zaman aşırı maliyetlere neden olmaktadır.
Bu sebeple sektör operasyonlarını analiz etmek ve süreçleri daha verimli hale getirmek şirket maliyetlerini düşürmek için gerekli stratejilerdir. Lojistik maliyetlerinin yönetiminde bu konuya dikkat edilmesi, işletmenin piyasada yer edinmesine olanak sağlar.
Bunun aksine, bu mümkün olmadığında operasyonlarda şirket kaynaklarının etkin kullanımını azaltan hatalar ve diğer tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu sorunları çözmeye yönelik ilk adımlardan biri, işletmenin toplam lojistik maliyetlerini tam olarak anlamak ve giderleri iyileştirmenin yollarını aramaktır.
Ana lojistik maliyetler
Lojistik alanı, tedarik zincirinde gerçekleşen tüm süreçleri kapsıyor. Bu sistemde malzemelerin akışı; şirket içerisinde çeşitli depolama ve hareket teknikleri, planlama, kaynak, strateji ve çalışan gibi konuları içeriyor.
Lojistik maliyetler pek çok etkene bağlı olduğundan, şirketler ve diğerleri arasında farklılık gösterebilir. Ancak bütün kurumlarda ortak yönler vardır.
Depolama ve envanter
Lojistik stok maliyetleri, işletmenin çalıştığı ürünlerin hacmine ve malzemenin depoda kaldığı süreye bağlıdır. Dolayısıyla ürünlerin ne kadar uzun süre ve ne kadar çok sayıda üretilirse lojistik maliyetlerinin de o kadar yüksek olacağı sonucuna varabiliriz.
Envanter giderlerinin ürün maliyeti, ürün eksikliği maliyeti ve bakım kalemlerine bölündüğü de unutulmamalıdır. Birincisi, tedarikçilerin elde ettikleri her bir malzemeye yapılan yatırımla ilgiliyken, ikincisi stoktaki kalem eksikliği ve bunun neden olabileceği etkilerle ilgilidir.
Son olarak üçüncü madde, işgücü, vergiler, fiziksel alan kiralama, envanter ve durdurulmuş envanter harcamalarıyla ilgili giderleri içermektedir. Buna ek olarak stok kontrolünün etkin bir şekilde yapılması işletmenin arz ve talep dengesini sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Paketleme
Ürününüzü teslim alan müşteride iyi bir izlenim bırakmanız için esastır. Ambalaj, ürünlerin doğru ambalajlanmasına etki eder. Bu sayede güvenliğin iki katına çıkarılması, eşyalarda kaza ve arıza risklerinin önüne geçilmesi mümkün oluyor.
Bu faktör ile mekandan tasarruf etmek ve bu alanı optimize etmek de mümkün olmaktadır. Çünkü uygun bir ambalajlama hem maliyetlerde hem de depolama alanında tasarruf sağlayabilir.
Nakliye
Lojistik maliyetlerdeki bu taşımacılık, başta kendi filoları olmak üzere şirketleri en çok etkileyen maliyetlerden biri. Bunun nedeni sektörde diğer sektörlerin yanı sıra araçların satın alınması, yakıt, bakım, amortisman ve boşta kalma gibi konuları kapsamasıdır.
Kaza, uzak mesafe teslimatı ve kargo hırsızlığı gibi tehditlerin artması, nakliye konusuna yoğunlaşmanızı gerektiriyor. Nihai navlun fiyatını yükseltmekle birlikte risk yönetimi uygulamaları şirket ürünlerinin korunmasını sağlamak için düşünülebilir.
Teknoloji
Pazarın rekabetçiliği arttıkça, şirketlerin teslimatlarını daha da hızlı ve verimli hale getirme mücadelesiyle baş etmesi gerekir. İyi haber şu ki, teknolojik gelişmelerle birlikte, bu görevler otomasyon sürecine dayandıklarından daha kolay hale geldi.
Örneğin dijital platformların kullanımı, lojistik sektörünün yüksek performansla çalışması için büyük önem taşıyor. Diğer bir avantajı da tekrarlanan süreçleri ortadan kaldırması, hata ve tutarsızlıkları belirgin bir şekilde azaltması. Sonuç olarak, çeviklik ve lojistik maliyetleri etkin bir şekilde düşürülüyor.
Finansal planlama
Yukarıda da aktarıldığı gibi, lojistik fiyatlandırmasını bilmek atılacak adımların bilinmesinde temel bir adımdır. Masrafların ağırlığını ortaya döken bu süreçle, her lojistik sektöründe bir aksiyon planı oluşturulmasını ve tekniklerin geliştirilmesini kapsıyor.
Yapılandırma süreçleri
Lojistik süreçlerinde herhangi bir yapılanma olmadığında her çalışan kendi doğru olduğuna inandığı şekilde davranarak aksaklıklara ve israflara neden olabilir. Bu açıdan bakıldığında, süreç haritalandırması daha verimli uygulamalardan oluştuğu için en iyi çözüm olabilir.
Bunun için, iş faaliyetlerinin akışının anlaşılması, yöneticilerin üretimi yeniden planlamasını sağlar. Bu sürecin periyodik olarak gözden geçirilmesi gerektiğini de unutmamak gerekiyor. Ancak bu şekilde sektörlerin ve verimliliklerinin daha iyi izlenmesi mümkündür.
Görev otomasyonu
Daha fazla zaman kaybı ve hata riski daha fazla olduğundan, görevleri manuel şekilde yerine getirmek masraflarda artışı artırır. Dolayısıyla, süreçlerin otomasyonu çok daha avantajlıdır. Programlı makineler ve yazılımlarla hızlı ve verimli bir şekilde işleyiş oluşturmalısınız.
Websitemizdeki araçlardan Lojistik Maliyet Hesaplama Aracını kullanarak;
İller arasındaki mesafeyi otomatik hesaplayabilir
Nakliye giderlerinizi hesaplayabilirsiniz.
Kommentare